zondag 30 januari 2011

Een voorbereid vrouw is er twee waard.

Nog even en is het is weer zover: een nieuwe Studio Stik avond. Ik kijk er al ongelofelijk naar uit. We maken deze keer een leuke tas (keuze uit verschillende tassen) om de aankomende lente in te zetten ('t duurt nog wel eventjes eer het lente is, maar shhhtt). We negeren de krakende vrieskou buiten en naaien gezwind lente- en zomerspulletjes.

Mijn doel de komende week: de drie tassen die we maken in februari op voorhand maken. Gisterenavond heb ik er al eentje gefabriceerd, dus ik zit op schema :-).




Dit wordt trouwens mijn nieuwe zwemtas, zo los ik een van de gezins-goede-voornemens in van het nieuwe jaar. Wekelijks met zijn allen een duik nemen in het zwembad.
Dada met het handje aan de lelijke zwarte rugzak met kapotte rits, welkom ruime zwemtas. Het stofje (met boksende katjes) kocht ik ooit eens in een vintage winkeltje. Meteen heel de rol opgekocht, ze vroegen slechts 5 euro/meter. Kan je echt niet laten liggen, toch?

woensdag 26 januari 2011

Met zijn tweetjes jarig

 
Afgelopen zondag werd er gevierd. Sem en Finn zijn allebei in januari jarig, dus was er een feestje voor hen samen met de oma's en opa's, tantes en nonkels & mama en papa uiteraard.
Op eerdere feestjes werd onze plaatselijke fuifzaal - de living - telkens versierd met van die plastieken vlaggetjes en  niet te vergeten ballonnen (die blijven van rubber).
Maar met een naaimachine op zolder kon ik het vele plastiek niet langer meer verantwoorden. Dus kroop ik vorige week achter mijn machien en stikte het ene na het andere vlaggetje aan elkaar.
Vrij simpel, ware het niet dat Lili niet Lili zou zijn als ik zondagmiddag om 14u (het volk werd verwacht om 14u) nog de laatste hand aan het leggen was aan de vlaggenlijn.

Maar soit, het raakte net op tijd af. Het ophangen gebeurde onder toeziend oog van het bezoek :-))).




donderdag 13 januari 2011

Tien in tweeduizend-en-elf

Sinds vanavond doe ik mee met °°10 in 2011°°, alle goede voornemens in één blog. Je maakt een lijstje op met 10 projecten die je wil verwezenlijken in 2011. Telkens je een project(je) afgewerkt hebt, laat je het zien aan de anderen. Peachy kwam op dit sublieme idee en volgens mij zal eind 2011 deze blog stapelvol staan met prachtige afgewerkte projecten. Want geef nu toe, iedereen zit altijd met veel goede voornemens, maar op het einde van het jaar moet je dan toch besluiten dat er van het merendeel niets terecht is gekomen. Niets van dat, zo dacht ik ook, dus bij deze... mijn lijstje:

1° Kussentjes voor de nieuwe speelhoek van de jongens, eigenlijk twee projecten in één. Want die speelhoek moet er ook nog komen.
2° Een Zsa-zsa-broche.
3° Een eigen kleedje: niet zelf ontworpen, daar ben ik nog lang niet klaar voor. Wel eentje van een patroontje die ik onlangs bij 'Patroontjes' kocht. Normaal gezien krijg ik het patroontje in januari toegestuurd, dus tegen de lente moet dit wel lukken.
4° Een broek voor Sem & Finn (dus 2x).
5° Iets doen met de flockfolie die ik ondertussen al twee maanden geleden kocht, maar nog onaangeroerd op mijn naaitafel ligt te pronken.
6° In het najaar vond ik een seventies (of sixties, weet het eigenlijk niet zo goed) jas in de kringloopwinkel. Alles past en zit goed, machtig rood van kleur, maar de mouwen zijn helaas véééél te kort. Dus wil ik graag de jas pimpen, zodat hij tegen volgende herfst draagbaar is.
7° Een hemdje voor Finn & Sem (opnieuw 2x).
8° Een sjaal breien voor mijn mama voor volgende winter.
9° Kleertjes voor aapje, de knuffel van Sem. Een tijdje geleden kreeg hij reeds een Zsa-zsa-gilet in mini-versie aangemeten. Maar er kwam vraag naar meer; Sem wou nog een broek, muts, schoentjes,...
10° Ik heb het al een paar keer gelezen en blijkbaar een grote favoriet voor 2011 bij velen, maar hij stond ook op mijn lijstje: de speel-tafel-tent. Vorig jaar kocht ik een boek: "Kind aan huis" en daar vond ik een prachtige tafeltent. Dus we gaan er werk van maken.

Ik zie het volledig zitten!

Groetjes,
 
°°° lots of lili °

dinsdag 11 januari 2011

Tutorial toiletzakje


Een tijdje geleden plaatste ik foto's van twee toiletzakjes. Er kwam een vraag naar een tutorial, dus maakte ik er eindelijk werk van.
Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Het systeem om de rits te bevestigen is zo eenvoudig als deze dame het doet. De rest volgt vanzelf.
Dit heb je nodig:


Mocht de foto wat onduidelijk zijn: roep! Ik heb hierboven wat zitten prutsen, gevolg: Photoshop + Wacom + onvaste tekenhand = een wat groezelig resultaat. Maar soit, hopelijk zijn de afmetingen leesbaar en anders nogmaals: geef een GIL!

Vervolgens neem je het bovenstuk (van 5 op 26,5cm) + het voeringdeel, hieraan bevestig je de rits (zoals eerder vernoemd, een makkelijk methode vind je hier). Zelf heb ik alle delen extra verstevigd met vlieseline.

Rits eraan? 
 Dus hierboven zie je welke delen bevestigd moeten worden aan de rits.

Ok, volgende stap is: buitenzijde stof - in dit geval de bloemetjesstof - bevestigen aan het bovenstukje van de buitenzijde. Beide stofjes speldt je met de rechte zijde tegen elkaar, uiteinde tegen uiteinde. Aangezien de bloemetjesstof veel langer is (nodig om te rimpelen) past dit uiteraard niet. Je zorgt er  voor dat de uiteinden van het ene stuk stof op het andere uiteinde gespeld worden. Vervolgens rimpel je de (bloemetjes)stof tot de volledige breedte van de stof gelijk ligt met het bovenstukje.

Dan stik je beide zijden vast met een naad van 1 cm. Dit doe ik trouwens voor alle vast te stikken delen.


Wanneer alle zijden aan elkaar hangen, is de verdere werkwijze idem als een ritszakje. De twee kanten van de voering plooi je tegen mekaar, vervolgens de twee buitenzijden tegen mekaar. Rondom rond stikken, niet vergeten een opening in de voering te laten en de rits open te laten. Voor je keert, stik je de hoeken van de voering af tot een lengte van 4 cm. Keren en klaar!

Als uiteindelijke resultaat bekom je dit:



Wat niet vermeld staat in de tutorial is de paspelband die ik nog verwerkte tussen bovenstuk en onderstuk. Om mijn paspelband te bevestigen maakte ik gretig gebruik van deze zeer duidelijke en handige uitleg: de paspelbandtutorial. Je kan het zakje uiteraard perfect maken zonder paspelband.

maandag 3 januari 2011

°°°° sjaalprEt °°°°

 
Hij is af, ik loop er ondertussen al een weekje mee te pronken. Ik straal ermee, al zeg ik het zelf. Niet alleen door de kleur, maar vooral omdat ik voor de eerste maal met een zelfgebreide, eigenhandig gefabriceerde sjaal het nieuwe jaar ingestapt ben. Zalig! Dus een beetje stoefen mag wel hé, zoals ze hier zeggen: 'k ben d'er "preus" op :-).
Hij werd ondertussen al uitvoerig getest door al mijn geliefde medebewoners. Van man tot kat. De kippen hadden er niet zoveel zin in, dus heb ik het erbij gelaten.