dinsdag 11 januari 2011

Tutorial toiletzakje


Een tijdje geleden plaatste ik foto's van twee toiletzakjes. Er kwam een vraag naar een tutorial, dus maakte ik er eindelijk werk van.
Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Het systeem om de rits te bevestigen is zo eenvoudig als deze dame het doet. De rest volgt vanzelf.
Dit heb je nodig:


Mocht de foto wat onduidelijk zijn: roep! Ik heb hierboven wat zitten prutsen, gevolg: Photoshop + Wacom + onvaste tekenhand = een wat groezelig resultaat. Maar soit, hopelijk zijn de afmetingen leesbaar en anders nogmaals: geef een GIL!

Vervolgens neem je het bovenstuk (van 5 op 26,5cm) + het voeringdeel, hieraan bevestig je de rits (zoals eerder vernoemd, een makkelijk methode vind je hier). Zelf heb ik alle delen extra verstevigd met vlieseline.

Rits eraan? 
 Dus hierboven zie je welke delen bevestigd moeten worden aan de rits.

Ok, volgende stap is: buitenzijde stof - in dit geval de bloemetjesstof - bevestigen aan het bovenstukje van de buitenzijde. Beide stofjes speldt je met de rechte zijde tegen elkaar, uiteinde tegen uiteinde. Aangezien de bloemetjesstof veel langer is (nodig om te rimpelen) past dit uiteraard niet. Je zorgt er  voor dat de uiteinden van het ene stuk stof op het andere uiteinde gespeld worden. Vervolgens rimpel je de (bloemetjes)stof tot de volledige breedte van de stof gelijk ligt met het bovenstukje.

Dan stik je beide zijden vast met een naad van 1 cm. Dit doe ik trouwens voor alle vast te stikken delen.


Wanneer alle zijden aan elkaar hangen, is de verdere werkwijze idem als een ritszakje. De twee kanten van de voering plooi je tegen mekaar, vervolgens de twee buitenzijden tegen mekaar. Rondom rond stikken, niet vergeten een opening in de voering te laten en de rits open te laten. Voor je keert, stik je de hoeken van de voering af tot een lengte van 4 cm. Keren en klaar!

Als uiteindelijke resultaat bekom je dit:Wat niet vermeld staat in de tutorial is de paspelband die ik nog verwerkte tussen bovenstuk en onderstuk. Om mijn paspelband te bevestigen maakte ik gretig gebruik van deze zeer duidelijke en handige uitleg: de paspelbandtutorial. Je kan het zakje uiteraard perfect maken zonder paspelband.

5 opmerkingen:

Vero zei

wauw!!! ga ik zeker maken! merci!!

lots of lili zei

Hopelijk is het duidelijk genoeg. Ik heb het net nog eens bekeken en 'k zal het waarschijnlijk nog wat meer verduidelijken met foto's. 't Was al een beetje laat gisterenavond als ik het gepost heb, dan zie je de volgende dag hoe het beter kan hé :-).

elisanna zei

heel mooi! bedankt voor de handleiding, ik probeer het ook eens uit.

Linda zei

Hoi hoi. Via via kwam ik op je blog terecht en ik stuitte gelijk op deze leuke tutorial. Die ga ik zeker proberen! Dank je.

lots of lili zei

@ Vero, Elisanna en Linda: fijn te horen dat jullie het mooi vinden. Ben benieuwd hoe jullie toilettasje eruit zal zien.