woensdag 24 november 2010

Sleutelhanger+tasje = sleutelritstasje

Ik heb altijd een probleem met mijn sleutelbos. Hangt vol met sleutels... uiteraard.  Een handig instrument ook als ik mijn eigen huis binnen wil. Maar minder handig is, dat hij soms verloren loopt in mijn handtas. Hij verdwijnt altijd wel ergens achter of blijft haperen aan vanalles en nog wat. Ja, ik pleit schuldig, mijn handtas is een vuilnisbak. Dit is de omschrijving die de man des huizes maar al te graag gebruikt, als hij wanhopig op zoek gaat naar een rinkelende gsm, maar het dan moet opgeven wegens te laat.
De oplossing leek mij simpel. Een tasje voor mijn sleutels. Waar mijn sleutels echt aan vasthangen, anders kan ik ze daaruit ook nog eens verliezen.
Na drie prototypes kwam ik uit bij dit modelletje, best wel handig moet ik zeggen.En ja, zo'n ervaren naaister ben ik nog niet, dus het heeft me inderdaad drie pogingen gekost om uiteindelijk tot dit resultaat te komen. Een rits innaaien, geen enkel probleem. Maar het was eventjes een ander paar mouwen om een rits met een ronde kromming in te naaien. Nogmaals, ik naai nog maar een kleine twee jaar.

Hoe ben ik eraan begonnen?

Stap 1


Hierboven zie je alle benodigdheden om het zakje te maken. Niet veel dus. Ik gebruikte een rits van 12 cm. De twee lapjes stof nodig voor het zakje zelf hadden beide een diameter van 12 cm. De twee kleinste stukjes stof zijn nodig voor een mooie afwerking van de rits. Het lintje om de sleutelbos aan te hangen staat niet op de foto (vergeten...), dit is keperband.

Stap 2 - rits inzetten

Toen ik ooit mijn eerste ritszakje naaide, deed ik dit met een nogal omslachtige methode. Het resultaat was er niet altijd naar, dus ging ik op zoek naar betere manier om mijn ritstasjes mooi af te werken. Die vond ik bij Skip to my lou, bij Noodleheads, een Nederlandstalige versie vond ik bij Miss Stik. Deze laatste gebruik ik nu steeds bij het prepareren van een ritszakje. Een handleiding voor een rond zakje vond ik niet, maar ik heb hetzelfde principe gebruikt.


De kleine lapjes stof van 4 bij 7 cm naai ik wel niet biaisgewijs zoals Miss Stik. Ik vouw ze toe en strijk plat. Vervolgens strijk je nog eens twee kleine zoompjes van 1cm aan weerszijden. Dit schuif ik dan over de uiteinden van de rits en naai vervolgens vast. Zie hierboven en onder.


Dit is dan het resultaat.


Stap 3

De rits speld ik dan vast aan de stof (zie methode Miss Stik). Aangezien ik een rond model stik, krult de rits gemakkelijk om. Dus heel goed opletten dat de rits niet dubbelgestikt wordt, de randjes steeds goed platdrukken.  De stof die ik gebruikt heb is dubbelzijdig bedrukt, dus had ik geen extra voering nodig. De uitvoering wordt hierdoor uiteraard vergemakkelijkt. Ooit test ik nog wel eens een modelletje mét voering.

De rits zit erin!


Stap 4 - lusje sleutelhanger

De lengte van het lusje voor de sleutelbos kies je zelf. Het moet gewoon lang genoeg zijn zodat de sleutels volledig uit het zakje kunnen. En stevig genoeg, dat het na een maand niet uitscheurt.

Stik het lusje langs de binnenkant, mooi in het midden t.a.v.  beide zijden van de rits.


Om het wat mooier af te werken, neem je een klein stukje stof. Een vierkantje waar je aan elke zijde zoompjes van 1 cm instrijkt. Ik denk dat ik een vierkantje nam van 5 op 5, dan heb je uiteindelijk nog 3x3 over (na het instrijken van de zoom).


Dit lapje naai je dan op het (rode) lint, dus langs de binnenzijde van het zakje. Voor de stevigheid naaide ik alles vast met een vierkant en een kruis binnenin.Ik koos ervoor om langs de buitenzijde van het zakje de draad bloot te laten, maar heb met bijpassende stikzijde gewerkt. De afwerking kon wel wat beter :-°.Stap 5 - dichtnaaien zakje

Keer het zakje binnenstebuiten, dus met goede kant langs binnen. Knip de overtollige stukjes aan het uiteinde van de rits weg.


Vastspelden rondom rond. Vergeet niet je rits open te doen, anders zit je met een probleem.
(Onderstaande foto is één van van mijn prototype-gevalletjes, dus het rode lint klopte nog niet echt)


Na het vaststikken, heb ik alles nog eens overlockt. Aangezien ik niet met een voering gewerkt heb, geeft dit een mooier resultaat, althans als je niet zoals ik hebt zitten prutsen met den overlock...


Keer om en het is klaar.
Dit is mijn eerste tutorial die ik zelf heb bedacht en uitschreef. Dus hopelijk was het klaar en duidelijk. Met dank aan de werkwijze van Miss Stik en alle andere ritszakjes-tutorials voor het inritsen :-).
Ik heb er geen idee van of er nog gelijkaardige sleutelhangerzakjes circuleren op het internet of in blogland. Waarschijnlijk wel, maar het was alvast niet mijn bedoeling te kopiëren.

6 opmerkingen:

Inge zei

Das nu ook een keer handig sé (én mooi én goed gelukt). Zal ik ook eens moeten uittesten. En waar vind je dubbelzijdige stof?

lots of lili zei

Euhm, in de krinloopwinkel :-) En de lap stof is helaas bijna op. Dus ik zal ook een keer beginnen zoeken. 't Ziet er anders naar uit dat ik vrij snel eentje met voering zal moeten maken.

Marleineke zei

Helaba, een leuke blog...idd had ik je al gevonden, ik ben zelfs één van je eerste volgers (foto met duveltje)! Groetjes Leen

Mira zei

Heel toevallig kwam ik hier piepen. Leuk sleuteltasje! En nu nog onthouden waar ik dat ooit gezien heb ...

prinses brandewijn zei

kom net heel toevallig op deze site en bots al meteen op een tutorial die écht handig en duidelijk is. aan de meeste kan ik kop noch staart knopen.
Goe gedaan jom!

lots of lili zei

@ Prinses Brandewijn: merci voor het compliment, dat is fijn om te horen. :-)