zondag 19 oktober 2014

Ronde pennenzak voor Finn

Tegenwoordig moet je als ouder (bijna) niets meer meegeven bij de start van het schooljaar. Ze krijgen alle basisschoolbenodigdheden in de klas. 
Enkel een schriftje of drie dat gekaft moet worden en that's it. 

Maar toen ik twee maanden geleden in de winkel was, op zoek naar kaftpapier, met een naar het eerste leerjaar verlangend schoolkind, was het moeilijk om neen te zeggen tegen die smachtende oogjes. Smachtend naar een eigen lat, potlood, pen, gom, kleurpotloden en stiften.

Als ie dan uiteindelijk alles in zijn bezit had, was er natuurlijk ook een pennenzak nodig. Gelukkig heb ik toen wel 'neen' kunnen zeggen op zijn vraag om één van die schreeuwlelijke pennenzakken uit de winkel te krijgen. Je weet wel, type pennenzak met fluo actionfiguren en de laatste nieuwe smiley-figuurtjes, enzovoort.

Als je 'neen' zegt tegen het ene, moet er wel een ander alternatief zijn. Dus maakte ik snel de gevraagde ronde pennenzak voor Finn. 

In blogwereld vond ik dit patroontje, paste het wat aan (het originele patroon heeft geen binnenvoering, dit deed ik wel) en daar was dan een pennenzak, klaar om gevuld te worden. 




Stof: weet eigenlijk niet meer waar ik het gehaald heb, lag al een tijdje in de stoffenkast
Afgewerkt met paspel, groene binnenvoering, treklipjes van keperband.

donderdag 9 oktober 2014

De eerste echte boekentas!

Belofte maakt schuld! Vorig jaar beloofde ik mijn jongste zoon Finn een zelfgemaakte boekentas. Ondertussen loopt hij er al een goeie maand mee te pronken én moet ik de boekentas nog steeds behandelen tegen de regen. Hmpff. 

Ik moet zeggen, 'k ben er zelf behoorlijk trots op. Had nooit gedacht dat ik erin zou slagen, want het leek me een hels werk. Uiteindelijk viel het al bij al wel mee. 

Ik wou eigenlijk dit patroon testen, maar ik zat met een deadline en dit patroon kwam maar half augustus uit. Kwam daar nog eens bij dat ik het lumineuze idee had opgevat om de boekentas op reis te maken. Lees: er zat niets anders op, wegens tijdsgebrek (ondertussen ken ik mijn onvolmaaktheden al, één daarvan is het gebrek aan planning).

Op zoek naar een ander patroon dus. Heb even getwijfeld of ik deze tutorial zou gebruiken, maar ik wou toch echt een patroon dat ik gewoon kon overtekenen.  
Het werd het lagere school boekentaspatroontje van Polka Dot Patterns.

Het patroon is echt doenbaar, al heb ik serieus gevloekt op:

- Het keren van alle delen die verstevigd waren met vlieseline S520. Dit is heel stevige vlieseline, bijna karton maar dan soepelder én wasbaar uiteraard. De hel, maar 't is gelukt!

- het aaneen stikken van de delen met afgeronde randen (de onderkant en voorzak van de tas). Omdat je al met vrij stevige te naaien delen zit en dit dan nog afgerond is, vergt het soms wat trekwerk en goed speldwerk om alles op zijn plaats te krijgen. Maar wederom, 't is gelukt!

Ik kocht de stof hier. Bij het samen overlopen van het patroon en benodigde stof in de winkel, kreeg ik de opmerking dat ik waarschijnlijk heel veel stof zou overhebben als ik de hoeveelheid stof zou kopen zoals aangegeven op het patroon. 
En inderdaad, dit was zo. 
Dus indien je dit patroontje test, zoveel stof heb je nu ook weer niet nodig. Ik heb helaas niet gekeken hoeveel je dan eigenlijk daadwerkelijk maar nodig hebt aan stof. 
Achteraf gezien was het toch maar goed ook dat ik stof teveel had, want 'k heb een paar keer fout geknipt. Maar dan nog had ik stof over. 

Finn mocht zelf mee naar de winkel om zijn stofje te kiezen. Hij koos een uiltjesstof van Kokka. Een iets zwaardere katoenstof.  




 








Misschien volgend jaar nog eentje voor de oudste zoon. Alhoewel dat hij tegen dan misschien geen boekentas meer wil, maar eerder een rugzak. Veel stoerder voor het vierde leerjaar...


Trots was hij wel, op zijn boekentas. By the way... de Zweedse lucht heeft wel degelijk geholpen bij het stikwerk aan deze boekentas. ;-)